2008. december 14., vasárnap

Min' nem szabad spórolni?

Amíg mi Budapestről hazafelé jövet a vasutassztrájk csapdájába esve Sárbogárdon vesztegeltünk órákon át, egy éles hangú megjegyzés érkezett az egyik bejegyzéshez. Gyanítom, hogy félreértésből született, mivel mindegyik megállapításával mi is egyet értünk.

Melyek azok a pontok amin nem érdemes (nem lehet) spórolni (szerintem):

- felelős, megbízható, gyakorlott építész tervezőt válassz (ne a legolcsóbbat!)
- érdemes kiviteli terveket (de legalább részletes) statikai terveket készíttetni, mert ezzel is lehet spórolni! A tervezők olcsóbb szerkezeteket tudnak ajánlani, és mindenképp egyszerűbb lesz az elszámolás, kivitelező választás
- a terven előírt anyagminőségeket kell használni!!! (bárki bármit mond)
- érdemes műszaki ellenőrt megbízni a munka ellenőrzésével (szállítók, anyagminőségek stb...)
- nem érdemes a legolcsóbb építőanyagokat megvenni, mert sokszor pl. tégla esetében az olcsóbb jobban törik, több lesz a hulladék, rosszabb a szilárdsága - és emiatt a végén az olcsó drágább lesz

Hol lehet spórolni?
- talán a legfontosabb az ésszerű, és igényeknek legjobban megfelelő alaprajz. Ha nem építesz feleslegesen nagyot, már egy csomót spóroltál
- lehet spórolni azzal, ha nem fővállalkozót bízol meg, hanem te szervezed meg az egész építkezést (nagyon időigényes, csak valamilyen szinten szakmabelieknek ajánljuk!)
- lehet fővállalkozóval csináltatni, de te szerzed be az anyagot (ez kicsit kevesebb munka, és nagyobb a vállalkozó felelőssége, de ehhez is sok idő kell, és főleg autó)
- ha nagyon nincs pénzed, akkor vannak olyan munkanemek, amiket irányítás mellett házilag is el lehet végezni

- versenyeztesd meg a kivitelezőket. Nem kell a legolcsóbbat kiválasztani, de óriásiak lehetnek az eltérések. Általában lehet alkudni, és már ezzel nagyon nagy pénzt lehet megtakarítani!

- ha te szerzed be az anyagot kérj be több helyről árajánlatot, ha nincs kedved telefonálgatni küldj e-mail-t, 5-ből 4 építőanyagos válaszol.