2014. november 17., hétfő

Levendulás ház - képek a ház "hátsó feléről"

Miután ilyen csodálatosan beültettük az egész kertet levendulával (na jó, csak a domboldalt ültettük be), illőnek találtuk, hogy a házat is a levenduláról nevezzük el, így mostantól a Mecseki családiház új neve: LEVENDULÁS HÁZ.

A támfalgarázs elkészültével a telek 3+1 szintessé vált, ami a sík telkekkel ellentétben nagyon izgalmas térszervezést tesz lehetővé.
 A ház a domboldalról.
 A ház mögötti támfalat részben növényekkel beültetett támfalelemek tartják, a többi részen pedig kevés gondozást igénylő változatos évelőkkel és sziklakerti növényekkel ületttük be. Jobb oldalt a vízesés egy pici kerti tóval.
 Az oldalkertbe kevés növény került, pár rózsa és évelő bokor, és persze fű :)
 Rózsák a dísztégla burkolattal.
A 20 m2-es fedett terasz nagyon bevált nyáron. A tájolása miatt (dél-keleti) nyáron teljesen védve van a lemenő naptól, így nyáron mindenki itt tölti a szabadidejét.
 A ház mögött még pont elfért egy 2 m széles hosszúkás "terasz". Ha sok vendéget hívunk, akkor itt több asztal is elfér egymás mellett, de a legtöbbször focizni és teregetni szoktam itt.
 A környékünk (Nagyszkókói út) egyébként sem a túlzsúfolt beépítettségről híres, de mivel az alattunk levő telket nem építették be, ezért fent és alul nincs szomszédunk. A felső szomszédokat, meg el nem cserélnénk semmiért!
 Kertünk az alsó telek felé.
 A levendulával betelepített domboldal. Tavaszi kép, májusban már pompáznak!

Levendulás kertünk a Mecsekoldalban

A telepítés után 2 évvel ilyen csodálatos levendulás kert született itt a Mecsek oldalában. A levendulák nagyon hálás növények, öntözést, gondozást nem igényelnek. Ha évente learatjuk a bőséges termést, ezzel egyben a szükséges metszést is megkapják a növények.

 Különböző féle levendulák
 A domboldalt teraszosítottuk, és levendulával ültettük be. Jól bírja a Pécsre jellemző száraz meleg nyarakat és szereti a meszes talajt.
 A kerti vízesés kellemesen párásít a nyári melegben, és megnyugtató a csobogása.
 Kölcsön kutya

Levendula és rózsa, tökéletes párosítás.
 A levendula aratás, és a már learatott csokrok