2008. november 7., péntek

Monolit vasbeton födém vasszerelés

19. nap: vasszerelés, zsaluzás befejezése

Az építkezést okt. 8-án kezdték, ma nov. 7-e van. Egy hónap alatt elkészült az alapozás, fogadószint, falazás, monolit födém zsaluzása és holnap ki is lesz betonozva a koszorúval együtt.

A szűk telek miatt nehezen férne el a telken a betonpumpa és a mixerkocsi is egyben, és ehhez még földmunkát is kellett volna csinálni, valamint benne volt a lehetőség, hogy rossz idő esetén fel sem tud menni a telekre a mixerkocsi, ezért inkább útlezárási engedélyt kértem, remélem nem lesz belőle nagy felfordulás az utcában.


A betonpumpa csak szombaton szabad, ezért nem kellett sietni sem a zsaluzással, sem a vasszereléssel.

A vasszerelést az Aidita Kft. csinálta. Kivonultak 8 emberrel, és nagyon gyorsan megszerelték az egészet.

Lépcső kirekesztése


Tegnap amikor felmentem a födémre, akkor azonnal szemet szúrt, hogy nem olyan a lépcső kirekesztés formája mint a milyen a terven szerepel. Az egyik változtatás a statikus "munkája" - a másik elmérés pedig annak az eredménye, hogy nem volt a lépcső pontosan bekótázva az engedélyezési terven. A tervezett 30 fokos lecsapás helyett 45 fokos lett, ami miatt 2 lépcsőfok nem férne el.

Szóltunk a kivitelezőnek, de semmit nem problémázott :) azt mondta hogy átszerelik.
Eddig minden kérdéses esetben zökkenőmentesen meg tudtunk állapodni. Nagyon szépen falaztak, centire pontos eddig minden szerkezet amit építettek, és nagyon-nagyon gyorsan dolgoznak! És nem mellesleg az övéké volt az egyik legolcsóbb árajánlat. Bátran ajánlom őket bárkinek! És a saját anyagbeszerzéssel sem volt semmilyen probléma!

Este kint volt a műszaki ellenőr is, mindent rendben talált, kivéve a lépcsőnél a kirekesztést.

Monolit födém zsaluzása

17-18 nap: Monolit födém zsaluzása


Elérkeztünk a monolit födém zsaluzásához. A kivitelező megbeszélte a Grünwald (Pécs, Verseny u. 17) céggel a zsaluzat bérlését. A tulajdonos a tervek alapján kiszámolta a szükséges mennyiséget.

Amikor mentünk kifizetni az előleget (60%) akkor láttam, hogy rosszul számoltak, mivel a ház teljes alapterületére számoltak zsaluzatot, holott a felén fafödém lesz :) Az ügyintéző hölgy jól megijedt, hogy jaj mi lesz most :)

Sebaj, másnapra újra számolták.

Kb. 50 m2 monolit födémhez béreltünk zsaluzatot, valamint a koszorúzsaluzáshoz, 3 oszlophoz, és 2 60 cm magas vasbeton gerendához. Ennek a bérleti díja 3 hétre kb. 200-230 e Ft lesz.

Először azt hittem, hogy ez sokkal gyorsabb munka lesz, hiszen "csak össze kell szerelni", de látva a zsaluzat mennyiségét beláttam, hogy ez nem lesz kész egy nap alatt :)