2008. október 9., csütörtök

Alapásás, alapozás kitűzés

3-4. -ik nap: Kitűzés, alapásás

Reggel elkezdték kitűzni az alapot, 10 re meglett az egyik oldal :) Mentségükre szóljon, hogy nagyon alaposak voltak. Fél 12 körül felbukkant a főnök, utána fél óra alatt kész lett az egész.
A földmunkagép már várta hogy elkezdhesse az alapásást, estére kész kellett volna lennie az egésznek.

Egy óra múlva megjelent az Alterra Kft. teherautója, hogy kihozta a kútgyűrűket a vízóra aknához, vegyük le. Telefonos érdeklődésünkre megkérdezte a képviselőjük, hogy ugyan már nem tudnánk berakni azokat a kútgyűrűket mi. Vicces ember... Erről egy külön bejegyzést írok, mert annyira bosszantó az egész történet. Ezzel elment egy óra, mire újra nekiállhatott ásni.

A terasz pilléreinek az ásásakor kiderült, hogy az eddig féltve őrzött és dédelgetett naspolyafa útban lesz - félig belóg a teraszba, ráadásul 70 cm-el feljebb van mint a leendő szint, így szívszakadva kiadtam a parancsot az átültetésére. Hát nem lett valami szakszerű, fogta a gép és kitépte a földből. Most öntözzük, meglátjuk bírja -e a gyűrődést, elvileg a naspolya teljesen igénytelen és mindent jól bíró fa, meglátjuk ez még belefér e a tűrőképességébe.


Kijött a vállalkozó, aki a zúzott kavicsot hozza, hogy megnézze fel tud -e jönni majd az autója. Ő ajánlotta, hogy van feltört betonja - gyorsan le is csaptam rá. Tudott küldeni 6 m3 -t - köbméterét 3000 Ft-ért kiszállítva. Ezt rakjuk az alapba (30%), így kevesebb mixerbeton kell. Nem sokkal később jött is egy billenős konténeres autó, ami hozta a beton törmeléket. Ezt szét kellett raknia a gépnek az alap köré, hogy ne kelljen olyan messziről hordani.


Ezután felhívtam az F-beton-ost, hogy adjon árat a betonra. Nem kértem több helyről, mert 3-an állították, hogy őket érdemes hívni, mert nagyon megbízható a minősége a betonnak.

Közben jött a zúzott kavics (5000 Ft köbmétere szállítva, min. 5 m3 esetén Komlóról a bányából.
Mire mindezzel végzett már jól benne jártunk délutánban, így még kiásott egy kis részt, aztán hazamentek, mondván, hogy reggel még kiássák a maradék részt és jöhet a betonozás.

4-ik nap:
alapásás

Ma reggel 1/4 8-kor már a telken várt a Léta-Ker-es autó, meghozta a zsalu elemeket és a cementet. Ez eltartott egy ideig amíg lerakta, hely hiányában a földmunkagép addig nem tudott dolgozni. Ezután jött azonnal a második adag bontott beton törmelék, azt is megvártuk amíg a billencs konténeres lerakta.

8 körül tudta elkezdeni a földmunkagépes a munkát, de mivel tegnap kiásott egy olyan pillér alapot is amit még nem kellett volna, alig tudott mozogni a területen.

A telkünk elég szűknek bizonyult, pláne, hogy földet nem akarunk elhordani, így egy kis hegyet csináltunk belőle. A szomszéd házikóját berendeztük szerszámos kamrának :)
A földmunkagép 11-re végzett, de mivel a mixerbetont lemondtam 10 körül (külső fővállalkozói nyomásra :) ezért ma már nem lett betonozás. Nem baj, éjjel úgysem fog esni, és így legalább nyugodtabban tudják csinálni.

Holnap reggel jön 3 mixerkocsinyi beton, aztán visszaáll a földmunkagép, és kiássa a maradék földet, majd ha kész, jöhet a többi beton.

Délután elmentünk slagot venni, mivel vizünk még nincs, mivel az Alterra, aki az ISPA megbízott kivitelezője még nem kötötte be (erről egy új posztban írok majd, ha már kevésbé leszek rájuk mérges). Összeszedtük a gyerekeket suli-ovi, be a nagymamához, majd vissza a telekre a hordókat megtölteni amit a fővállalkozó hozott.

Van egy forrás úgy 30 m-re felfelé, arra rákötöttük a slagot, de nagyon gyéren csordogált csak a víz, emiatt mint a megmentőnkre tekintettünk a felbukkanó szomszédnak, aki volt oly szíves és a kerti csapra rákötve a slagot percek alatt megtöltötte a hordót. A vízórája 59 m3-en áll (ide beírva biztos nem veszik el).

Földmunka, tereprendezés

1-2 nap: Földmunka, tereprendezés

A hét végén elkezdtük a tereprendezést. 2 nap alatt több száz köbméter földet mozgatott meg a gép.

Az első kapavágás a telken

15 perc elteltével már fent volt a telken a gép.


A partoldal kiszedése

A földet egy helyre rakta a gép, majd onnan hordta el a végleges helyére.
.

A föld a várakozásunkon felül teljesített, teljesen szilárd, teherhordó, és egyáltalán nem olyan köves mint ahogy bemutatkozott az elején a villanyóra helyének a kiásásakor.