2008. november 8., szombat

Egy meghiusúlt monolit födém betonozás és tanulságai

20. nap: födém betonozás (végül elmaradt)

A mai nap semmilyen szempontból nem volt szokványos. Szervezés szempontjából talán ez volt a legkényesebb pontja az építkezésnek. Úgy gondoltam, hogy mindent jól megszerveztünk, aztán az időjárás és egyéb tényezők keresztbe tettek :(

Eredetileg úgy számoltuk, hogy a monolit födém betonozásához elég lesz egy kis területen vízszintes részt csinálni a telken, de én attól féltem, hogy ha esik az eső akkor feleslegesen dolgozunk, mert úgysem tud majd felmenni a betonpumpa a kialakított helyre, ezért inkább útlezárási engedélyt kértünk.
Reggel 9-re megjött a betonpumpa és 2 mixerkocsi beton, ami a fél utcát elfoglalta, ráadásul elkezdett esni az eső is.

A betonpumpás mindjárt az elején kijelentette, hogy ez az egész úgyse fog menni, mert túl közel van a villanyvezeték a gémhez, és mivel esik az eső, majd áthúz az áram. Ezen kívül csúszik az út, és lecsúszik a talpa, tehát nem tudja megcsinálni.



A kivitelezők - menteni a menthetőt kitalálták, hogy hívnak egy földmunkagépet, amit gyorsan kiszedi a jó kis utunkat, és ott csinál egy vízszintes terepet a pumpának. 1/2 11-re ki is ért a földmunkagép, és fél óra alatt rendelkezésre állt a vízszintes terep.

Az út csúszós volt, a pumpa kezelőjén látszódott, hogy nagyon be van rezelve és kevés hajlandóságot mutat a megoldásra.

A földmunkagép kezelője kitalálta, hogy egy drótkötéllel meg tudja húzni a kocsit. Az ötlete bevált, a pumpa a helyére állt, de a kitalpalás még mindig nem tetszett a pumpa kezelőjének - vagy tényleg nem volt jó - nem tudom - mindenesetre a vége az lett, hogy a srác beadta a kulcsot, és azt mondta, hogy ő ezt nem bírja tovább és elmegy.

Nagyon félt tőle, hogy visszafelé menet kiviszi a szomszéd kerítését - de szerintem alaptalan volt a félelme, mert visszafelé menet simán kitolatott.

A pumpa tehát elment, és ott álltunk 12 m3 betonnal, ami már 2,5 órája tekergett a mixerkocsiban. A helyzet megértéséhez tudni kell, hogy a beton kb. 3 órát bír, aztán be kell dolgozni különben beleköt a kocsiba, tehát akár a végleges helyére, akár csak valahova az út szélére, de ki kell önteni belőle.

Tehát ott álltunk 12 m3 betonnal, aminek az ára 270.000 Ft, plusz a pumpa 3 óra díja (45.000 Ft), és a 6 ember fél napi bére (kb. 30.000 Ft), valamint a földmunkagép 2 órai díja (16.000 Ft) és még 2 napi zsalubérlet (20.000 Ft) ami kárba vész.

Felhívtam a mixerest, aki nagy megkönnyebbülésemre azt mondta, hogy el tudja vinni máshova a betont, így csak a többi pénz megy ki az ablakon.
A pumpát nem tudom hogy akkor is ki kell -e fizetni, ha végül is nem csinálta meg a munkát, de a többi tétel adott, tehát a veszteség min. 66.000 Ft.

Megoldás

Többféle megoldáson is gondolkodtunk.

A telekre akkor se tudott volna felmenni a pumpa, ha kialakítjuk neki fent a vízszintes területet. Most kialakítottunk lent egy vízszintes részt, ahova beállhat egy kisebb betonpumpa (csak annak rövidebb a karja, és nem biztos hogy a ház hátsó részére is beér), vagy egy daru, ami felvesz egy olyan fém tartót, amibe kb. 1 m3 beton belefér, azt megtölti a mixer, felveszi a daru és kiengedi a födémnél.

A kézi betonozás sajnos sehogy se megy, mert ilyen minőségű betont (C20) nem lehet kézzel kikeverni.