2011. február 28., hétfő

Egyedi, öregített festésű, country stílusú konyhaszekrény - 2011.ferbr

Hát mindannyiunk nagy örömére, még az ősszel elkészült a konyhaszekrény :)) A közzététel késedelméből nem von le ez a tény semmit, ugyanis az eltelt 4 hónap alatt volt időnk bőven kitapasztalni, így egyből a tapasztalatokat is leírom.


OLVASS TOVÁBB!


Asztalos választása:
Egy ismerősünknél megláttam egy konyhaszekrényt, ami pontosan azt a stílust képviselte amit már a legelejétől fogva a szívünkhöz nőtt: country - egyedileg festett, öregített fenyő konyhaszekrény. Az áregyeztetés után világossá vált, hogy szerintem kifejezetten olcsón dolgozik, így döntöttünk és őt választottuk.

A konyhaszekrény tervezése:
Mint minden mást, igyekeztem előre, és alaposan megtervezni a konyhaszekrényt. A tervek kész voltak már jó egy éve, de akkor a pénz sajnos elment a fűtésre. Mivel a tervek tavaly készültek, újra átnéztem őket, és az asztalossal együtt közösen megterveztük a konyhaszekrényt. A tervezéskor újra felírtam minden dolgot ami a konyhaszekrénybe fog kerülni, és elterveztem, hogy mit hova fogok tenni. Így jutott hely a rengeteg pohárnak, szakácskönyveknek, műanyag dobozoknak, tepsiknek, mikrónak és mindenféle mütyűrnek is.

Alkalmazott anyagok:
Két lehetőség közül lehetett választani a konyhaszekrény vázát illetően: laminált lapok vagy valódi fa. Mivel ez utóbbi sem került lényegesen többe így a stílus, és a hitelesség miatt is a fát választottuk.

Kivitelezés:
Az asztalos megkapta az előleget, és kb. 2-3 hét alatt el is készült a remekmű. Ketten dolgoztak a szekrényen, a festést egy grafikus végezte. Többször is kijöttek a színeket, hangulatot egyeztetni, a végén pedig elvittünk egy ajtót és az alapján választottuk ki a munkapultot.

Gépészet:
Mivel a mosogató konyhatechnikai okokból máshova került, a víz és szennyvíz csövet a falon kívül a konyhaszekrény mögött elvezettük. Így nem kellett vésni, és ha egyszer mégis a régi helyén kellene, könnyű visszaállítani az eredeti állapotot. A csövek egyébként nem látszanak, mert a szekrényeknek van  hátlapja és azok mögött futnak.

És most beszéljenek a képek:

Az elemeket összeszerelve hozták a helyszínre.

Egy-egy elem kb. ekkora egyben, ennek a tetejére jött még a munkapult. Ezen a képen a mélyfiókos elem látható ami felett kihúzható lapok is vannak. Ez pótlapnak, vagy gyúródeszkának is használható.
Sarokelem. Felette ki polc pohárakasztókkal. Később a kettő közé még csináltattam egy plusz polcot.
Összeszerelt konyhaszekrény a tűzhely felett beépített szagelszívóval, jobbra kis könyves szekrény, beépített sütő és tűzhely.
Pohárszekrény az étkezőasztalnál.
A mosogatógépet ergonómiai okokból felemeltük, mert így nem kell lehajolni a megrakásához.
Alatta kapott helyet egy nagyméretű gyúródeszka és egy nagy fiók (itt tárolom a sütőformákat). A tűzhely alatt is van egy ugyanilyen fiók, abban a tepsik vannak.
A tűzhely két oldalán kihúzhatós álló-fiók kapott helyet úgy méretezve, hogy a legnagyobb citromos üveg is beférjen :))
Szagelszívó: a meglévő kihúzhatós szagelszívónkat építette be az asztalos nagyon ötletesen.
A kész konyha esti fényben.