2008. november 21., péntek

Emeleti falak falazása, koszorú betonozása - téli betonozás, beton fagyálló

24-25-26. nap : Emeleti falak falazásának befejezése (fél nap), emeleti koszorú betonozása (2 nap), kizsaluzás (fél nap)


Hirtelen pár napra hidegebbre fordult az idő, ezért fagyálló-kötésgyorsítót raktunk az emeleti koszorú betonjába (Kalcidur, 6 kg - 1200 Ft, kb. 2 m3 betonra elég). Napközben a betonozás alatt ugyan nem volt fagy, de éjjelre -1 fok körülire süllyedt a hőmérséklet.

Én tartottam tőle, hogy csak egy nagy sárdagonya lesz az egész, de a kivitelező ragaszkodott hozzá, hogy sok anyagot kell még kihordani a telekre és kelleni fog még az az út. Hát tényleg igaza lett. Sok anyag kell még, és úgy be tudta tömöríteni a földmunkagép, hogy szinte jobb mint előtte volt. (Lám-lám azért érdemes hallgatni a tapasztaltabbakra!). És nem lett sárdagonya sem, mert nem esik mostanában az eső.

A koszorú betonozásához gondolom élő láncban adták fel a vödröket 2 szint magasra - elég kemény munka lehetett! Másnap ki is zsaluzták.

Téli betonozás


Kicsit utánaolvasgattam a témának, de komolyan nem fenyegetett a megfagyás veszélye, hiszen a víz sem fagyott meg a hordóban.
A téli betonozás lényege, hogy nem szabad az első 3-4 napban megfagyni a betonban a víznek, ezért fagyállót lehet belekeverni ami csökkenti a víz fagyáspontját, melegített vízzel kell betonozni, lehet erősebb cementet használni (több hőt fejleszt), folyósító adalékanyagot is lehet használni (ezzel kevesebb vizet kell a betonba keverni, emiatt kisebb a megfagyás esélye), éjjelre érdemes hőszigetelő réteggel (pl. nádszövet) a betont letakarni.