2009. január 27., kedd

Járható hőszigetelés és hangszigetelés készítése


Villanyszerelés - két ünnep között: Symalen cső

A villanyszerelés döntő része a karácsony és újév közé esett, de a férjem bevállalta, bár általában -5 és 7 fok között volt a hőmérséklet.

A gipszeléshez forró vizet kellett vinni, hogy meg is tudjon kötni a gipsz a csövek és dobozok rögzítéséhez.. A csövek nagy része az aljzatbetonban fut, de azért maradt így is horony marni való, illetve a kb. 70 szerelvény részére a dobozokat is el kellett készíteni. Mivel öt olyan nyílászáró lesz ami földig ér, és fölöttük közvetlenül az vasbeton koszorú van a falban nem is lehetett volna a csöveket vezetni.

Doboztetőket szerencsére később sem kell a magasban nézegetni, minden kötés a mélyített alsó szerelvénydobozokban lesz elhelyezve. A meglepetések elkerülése érdekében a betonba futó csövekbe be is húztuk a vezetékeket.

Egy kis Lidl-is folyékony szappan és mivel belül sima a fala a Symalen csőnek elég könnyű volt behúzni a csőbe a vezetékeket: én voltam a segéd:).

A férjem szerint, mivel minden nagyobb teljesítmény igényű géphez külön cső (áramkör) kell, így volt a legegyszerűbb és leggyorsabb, mivel az elosztóból közvetlenül a leállásokig követlen cső megy az aljzatban (pl. mosógép, szárítógép, mosogatógép, gőzkabin, fürdőkád, konyha). Nem kevés tégla így éppen maradhatott, nem kellett keresztül-kasul horonymarni az összes falat.




Az elosztó szekrény, ahová befutnak a csövek.