2011. szeptember 13., kedd

Kerti vízesés és mini kerti tó készítése házilag

Régi terv volt egy kerti vízesés építése a kertben, a terepviszonyok igazán kedvezőek egy meredek többlépcsős vízesés készítéséhez.
Megnéztünk néhány videót az interneten és neki is ugrottunk a dolognak, és igaz, hogy második nekifutásra, de sikerült egy pofás vízesést készíteni házilag.
További fotókhoz és videóhoz olvass tovább!


Íme a kerti vízesésünk:


Ami kellett hozzá:
  • egy vízesés szívattyú (55W)
  • jobb fajta colos kerti locsolótömlő, pár méter
  • tófólia a vastagabb fajtából a köves talaj miatt
  • egy méretes jó vastag szennyvízcső (maradt még a csatornázás idejéből)
  • purhab
  • meg egy kis kulturális szabadidő


Először is kifaragtuk a domboldalból a "szinteket", amennyire tudtuk kiszedtük az éles köveket. Alul egy jó méteres gödör lett, ahová bekerül majd a szivattyú, illetve ahová érkezik, no meg indul a víz.

A földmunka után leterítettük a fóliát, kövekkel rögzítettük ahogy tudtuk. A szintek alá homokágyat raktunk.
A szivattyút bebujtattuk a szennyvízcsőbe, ami jó erős volt, simán elbírta a nagy köveket is, így sikerült teljesen eltüntetni. A vízesés szélén felvezettük a vízcsövet a felső szintre. Aztán raktuk a rengeteg követ, és amikor már valami kinézete volt, tartottunk egy próbát.

Az eredmény teljes kudarc lett, a "próba" szinten elfolyt a kövek mögött-alatt a víz, hiába nyomtuk ki már mindenhol purhabbal, sehogy se lett jó, pedig jó nehéz volt betuszkolni a sok követ, hogy a fólia ne sérüljön meg.

Másnap elmentünk a egy kő kereskedésbe és vettünk pár darab vékony kőlapot és ezekkel végre sikerült megoldani, hogy a víz ne szivárogjon el, hanem lefolyjon a lépcsőkön.

Az újabb próba már sikerült, úgyhogy csak rakni kellett a követ. A felső szinten elrejtettük a vízcsövet is, és az a kicsi nyomás, amit a szivattyú produkált adott a víznek egy kis induló löketet és szép kis esést csinált. 

És a végeredmény:

Nagyon szeretjük a hangját és a frissítő hatását, ősszel ha már végre esik valami eső növényekkel teljesen beintegráljuk a "tájba".

1 megjegyzés:

Szunyo írta...

:)) Jópofa ötlet és klassz megvalósítás, ügyesek vagytok! Itt az Alföldön majd valami másban gondolkodunk. Lehet valami termál-gejzírben. :))

További új bejegyzések:

Látványtervek

Látványtervek
Látványtervek

Tervek

Tervek
Engedélyezési tervek

Képes összefoglaló

Házépítés képekben Energiatakarékossági tapasztalatainkat pedig itt olvashatod >>

E heti legnépszerűbb bejegyzések